ДГ Звънче
Детска градина в град Шумен

Дневен режим

Полезни съвети към родителите за организация на дневния режим по време на карантина

Уважаеми  родители, премахвайки от "раз" всички ежедневни и организирани дейности, с които детето се е занимавало до този момент в ДГ, и при липсата на други, любими за децата дейности, като разходка и игри в парка с приятели, забавления в увеселителни центрове и др. Изведнъж вие родителите се оказвате изправени пред огромното предизвикателство как да се справите с липсата на ДГ, като се запазите всички здрави по време на карантината, и как да бъде победена детската скука, като по възможност престоя пред екраните на телевизора, лаптопа и др. мобилни устройства да бъде сведен до минимум. Създайте дневен режим на децата у дома, те са свикнали на такъв в ДГ. Дневен режим сигурно ви звучи като нещо ограничаващо свободата на децата, но всъщност бъдете уверени, че както вие, така и те имат нужда от някаква рамка на свободното си време.Всеки родител на малко дете знае, че е нужна голяма изобретателност, постоянство, креативност, любов и търпение за да се постигне това. А това може да се постигне единствено чрез изграждането на дневен режим на детето. Децата, които посещават редовно детска градина са свикнали с някакъв вид програма и организация на дейностите за деня. Заедно с детето вие може да си създадете този така наречен дневен режим, нека и то да участва, така мотивацията по изпълнението и спазването му ще бъде по-голяма.

И така ето нашите предложения:

Може всеки ден от седмицата да е различен с подходящи и интересни според възрастта и индивидуалните предпочитания на детето теми. Например : понеделник- здравословно хранене (пригответе нещо вкусно и полезно заедно); вторник - пъзел ден; сряда - ден за настолни игри; четвъртък - лего ден; петък - куклен театър и т.н. Наред с конкретните неща, сложете и часове за любими свободни занимания. Но ако ги оставите през целия ден не ангажирани, те ще започнат много скоро да скучаят.

1. 8:00часа - Ставане от сън, сутрешен тоалет.

2. Утринна гимнастика, подвижни игри и упражнения за раздвижване и разсънване. Децата ги изпълняват с удоволствие на фона на музика.

3. Сутрешна закуска. Задължително измиване отново на ръцете, колкото по-често, толкова по-добре. Формират се хигиенни навици преди и по време на хранене.

4. Организирайте развиващи занимания с децата си като рисуване, изрязване, конструиране. Музиката е винаги чакана с нетърпение от децата, малко време за песни и танци.

5. Обяд.Отново задължително измиване на ръцете.

6. Отделете време и за следбеден сън. Децата, колкото и да не си признават имат нужда от тази почивка.

7. След почивката е време за лека подкрепяща закуска и заниманията за деня могат да завършат с игри и прочит на любими детски книжки. Това е времето за цялото семейство, наслаждавайте му се пълноценно!

Пожелаваме ви приятни забавления с вашите деца! Бъдете силни, здрави и щастливи заедно! 

 

Прикачени документи

организация на учебния ден